Mijn naam is Ankie Ytsma, 33 jaar. Ik woon tegenwoordig in Leeuwarden, maar ik begon met schaatsen op de Uithof in Den Haag. Toen Bart Veldkamp in 1992 de olympische 10km won in Albertville waren we verkocht en schaatsten we al snel onze eerste rondjes. Een gezellige familieaangelegenheid samen met mijn broer en zusje. Niet lang hierna moesten er natuurlijk de eerste wedstrijden gereden worden, waarin de midden langeafstanden al snel mijn favoriet werden. Maar de 'langebaan' werd nooit echt een succes en kreeg ik van iemand bij de vereniging de vraag of ik niet eens een marathon mee wilde schaatsen.

Na een jaar baanmarathons en regio maakte ik in 2006 de overstap naar de landelijke dames en verhuisde ik naar Friesland. Na al die jaren mee te rijden in het peloton merk ik nog steeds dat ik elk jaar een beetje sterker word. En net als vorige winter reed ik in de natuurijswedstrijden op de Weissensee (Oostenrijk) en het (zee)ijs in Lulea (Zweden) weer mee om de podiumplekken. Helaas kon ik mijn resultaten van vorig jaar (3e bij het Open Nederlands Kampioenschap en 3e bij de Alternatieve Elfstedentocht) niet evenaren. Maar doordat ik elke wedstrijd korte uitslagen reed resulteerde dat wel in een 3e plek in het KPN Grand Prix klassement.

Naast het schaatsen ben ik werkzaam in het bedrijf van mijn ouders. Inmiddels hebben we al 11 jaar een Pitch&Putt Golfbaan in Leeuwarden. Zeer afwisselend en ook druk, maar als ik alles een beetje goed plan goed te combineren met de trainingen voor het nieuwe seizoen. Ik hoop dat we met de ploeg weer mooie dingen kunnen laten zien in de wedstrijden op kunst- en natuurijs.